Sammanfattning av ALP våren 2013
Utbildning
I början av året rekryterade ALP ytterligare några observatörer från Lerum och Partille som deltog i vår grundutbildning inför sitt första lärande besök.
Lärande besök
Under v. 10-11 genomfördes fem besök. 22 observatörer bidrog till att fem arbetslag och 59 pedagoger fick möjligheten att bli speglade, stärkta och utmanade.
I Alingsås var det Ingareds fritidshem som tog emot en observatörsgrupp. De ville utveckla sin verksamhet genom att ta reda på om alla barn blir sedda och har en utmanande vistelse på fritids. De var också intresserade av att belysa detta ur ett genusperspektiv.
I Lerum besökte vi Floda Centrals förskolor. Sex avdelningar fördelade på två hus, Violen och Centralskolans förskola, fördjupade sig i sin egen "arbetsplan" genom att kvalitetssäkra det arbetet och få inspiration till att utveckla flera olika områden i sin verksamhet.
På Timmerslätts förskola i Partille, en förskola med fyra avdelningar, ville man belysa verksamheten ur ett åldersperspektiv. Vilka möjligheter till lärande erbjuder man de yngre respektive äldre barnen?
I Partille besökte vi också Lexby skola (6-9). Där prövade vi en lite annorlunda variant av ett besök. Tre pedagoger från varje arbetslag, dvs 12 personer, blev "alpade" med lärande samtal och observationer. Återkopplingen skedde sedan till hela skolan. Det område pedagogerna ville fördjupa sig i handlade om ansvarstagande och respekt.
Arbetslagens utvärderingar
Det vi kan utläsa från arbetslagens utvärderingar, som fylls i direkt efter återkopplingsmötet, är att så gott som alla är nöjda med sina samtal. Flera upplevde en viss nervositet inför samtalen, men tyckte att observatörerna använde en bra samtalsteknik och ställde utmanande frågor. Samtalen upplevdes som intressanta, lustfyllda, att de bidrog till en ökad självinsikt och att det satte igång nya tankeprocesser.
Upplevelsen av observationerna var att observatörerna var "osynliga" och att de hann se oväntat mycket på kort tid. Att bli observerad skapade mer tanke bakom det man gjorde med eleverna. Någon uttryckte vikten av att inte det inte skulle komma för många observatörer på samma gång till klassrummet.
Positivt från återkopplingsmötena var att arbetslaget fick en gemensam syn på nuläget, att många fick komma till tals och att det var betydelsefullt att få utbyta tankar med sina kolleger och få syn på allas förmågor. De övningar som gjordes var upplevdes många gånger som väl genomtänkta, strukturerade och att de gav god effekt. Det finns dock pedagoger som föredrar färre praktiska övningar. Vi fick också till oss kritik som handlade om att återkopplingen tll viss del saknade en tydlig och konkret spegling av uppdraget.
Upplevelsen av uppdraget på Lexby skola var att det fungerar bra att "alpa" en hel skola. Fördelen är att alla är med på tåget när så många blir speglade. Risken är att speglingarna blir mer allmänna och att inte alla känner igen sig.
Många pedagoger uttrycker att de tar med sig nya tankar kring det valda utvecklingsområdet. Flera beskriver en känsla av att "vilja komma igång och jobba". Kanske skulle man dessutom kunna observera varandra i det egna arbetslaget i större utsträckning? På det personliga planet kan vi bl.a. läsa att ALP-besöket har hjälp pedagogen att uppskatta observationer och dokumentation, att utveckla sina positiva sidor och att det har ökat ambitionen att ge kollegorna feedback.
Gemensam utvärdering och tankar framåt
Observatörerna träffades på en utvärderingsdag i april. Flera frågor av olika karaktär avhandlades. Praktiska frågor, t.ex. hur vi strukturerar uppdragsdagen på bästa sätt och vikten av att lägga fokus på rätt saker när vi träffar arbetslagen, diskuterades. Kan vi delegera schemafrågor till skolorna/förskolorna för att ha mer tid till att fördjupa oss i uppdragen?
Observatörerna uttryckte också att det första mötet i arbetslaget är oerhört viktigt, tiden måste anpassas så att vi säkerställer att vi hinner med det. Ledninggruppen kommer att se över tidsdisponeringen inför höstens uppdragsdag och förtydliga att förbesöket är en obligatorisk del i det lärande besöket.
Vi diskuterade också hur vi arbetar för en mer hållbar organisation med hänsyn till både observatörer och arbetslag. Denna terminen hade vi ett stort avhopp av observatörer under vintern vilket blev kännbart för dem som var ute på lärande besök. Flertalet upplevde att det var svårt att hinna med att uföra alla delar i uppdraget på det sätt man önskar. Inför nästa termin kommer vi att arbeta för en ökad tydlighet och bättre framförhållning, både gentemot observatörer och chefer.
Uppdragets formulering kan i ännu större utsträckning utgå från enhetens eller arbetslaget utvecklingsmål. Vi vill förtydliga att ALP kan vara en del i det systematiska kvalitetsarbetet och inte ska ligga som ett arbete utöver det man arbetar med i verksamheterna. Vi kommer dessutom att förtydliga våra uppdragsblanketter.
Observatörernas önskemål och behov inför kommande utbildningar handlar nästan uteslutande om mer träning på observation, spegling och samtal. Vi konstaterar att det är av stor vikt att ALP levererar en tydlig och konkret spegling, med fokus på uppdraget. Detta ligger till grund när vi planerar för höstens utbildningsdagar.